De komende maanden zijn er weer veel hardloopwedstrijden. Veel lopers schrijven zich hiervoor in om een doel te hebben, om bijvoorbeeld voor het eerst überhaupt een wedstrijd mee te maken óf om eindelijk die gedroomde tijd te lopen. Toch valt het me op dat er steeds meer lopers zijn die helemaal niet de ambitie hebben om een wedstrijd te lopen. Zij maken hun kilometers om op die manier even een moment voor zichzelf te hebben en om na te kunnen denken. Sommigen lopen voor de gezelligheid met anderen of om gewoonweg hun uurtje sporten dan weer gehad te hebben.

Er zijn zo veel redenen waarom mensen gaan hardlopen en het leuke is natuurlijk dat iedereen het kan. De één is een natuurtalent, de ander begint met actief wandelen gecombineerd met wat gerichte oefeningen. Uiteindelijk kan iedereen lopen!

Een paar tips als je binnenkort (weer) begint met hardlopen:

  • Bouw je afstanden langzaam uit, schroom niet om de eerste keren binnen een half uur weer thuis te zijn
  • Loop langzamer dan je kan. Door te dribbelen maak je je spieren sterker en voorkom je onnodige overbelasting
  • Let op je paslengte. Kleinere passen zorgen ook weer voor onnodige overbelasting
  • Combineer hardlopen met krachtoefeningen die je thuis kunt doen, denk met name aan je core
  • Goede hardloopschoenen. Hardloopschoenen gaan zo’n 1,5 jaar of 1250 kilometer mee. Het is een investering, maar mocht je vervolgens onverhoopt stoppen met hardlopen, dan heb je in ieder geval een paar goede wandelschoenen
  • Drink voor het sporten water

Steeds meer mensen komen in beweging, en wat is dat leuk om te zien! Op naar de zomer!

Have fun,

Frank

Ps. Een wedstrijd lopen lijkt me overigens geen must om plezier in het hardlopen te houden, al is het mijn ervaring dat het soms net even die extra boost geeft.